2011. április 12., kedd

Legyen keresgélés, hogy legyen megtalálás!

Örülök, hogy sikerült az előző bejegyzéseimmel kis örvényt kavarni.
Egyértelmű, hogy kolerikus énem megnyilatkozásai eleve megmérő erőként szolgálnak... szoktam is mondani az ügyfeleimnek, hogy nem azért jött hozzám, hogy barátkozzunk, hanem hogy segítsek megkeresni neki az elakadásának az okát.Ez meg ugye nyalogatva nem megy!

Szóval vissza a házasság témához.Nem úgy gondolom, hogy ha valakit megismerek, és nem vesz el azonnal feleségül az gáz.Sőt, ellenkezőleg.A párkeresés sok tapasztalattal jár, akár sok partnert is jelent.Egy éjszakás, sok éjszakás...., bármi.Kinek mi fér bele a keresésbe!
Én elfogadom az átmenetileg szélsőséges helyzeteket, ha az azt a célt szolgálja, hogy az értékrend csiszolódjon, vagyis hogy az ember be tudjon állni középre.Mondjuk a 21-28 év közti életszakasz ezt a keresést szolgálja./hetes ciklus/
Mindenkinek jó lenne megismerni a határait, és nem mindig elég a dolgokat "elvileg" érteni, kell a tapasztalás.Egyszer az életben el lehet lopni egy csokit, hogy érezze az ember, hogy jól esik-e úgy megenni.
Jó, nem kell megölni egy embert ahhoz, hogy tudjam, nem érzem tőle jól magam...:o)elég az életben egy-egy olyan határt átlépni, ami megtanítja a saját határainkat.Nem jó félelemből határt megtartani, néha bele kell menni a dolgokból, hogy a tapasztalat alapján meggyőződés legyen...

De én arra is gondolok, hogy a keresgélés arról is szól, hogy közben kikristályosodik az, hogy kit keresek.Nem tudod elképzelni, hogy erről mennyi embernek fogalma sincs.Sok ember magával sincs tisztában, akkor hogy lenne az tiszta, hogy kit keres társnak.És akkor kiköt valaki valaki mellett, huhh, ez is megvan, nem vagyok egyedül.

Telnek a hónapok, évek, és a kapcsolat nem az egymás megismeréséről szól, hanem a lapításról.
És ha felmerül a házasság kérdése, akkor előjönnek a kikerülő állítások sora: "nekem nem fontos a papír", "minek rontsuk el, ha így is működik", "aki megházasodik, elromlik a kapcsolat" stb., stb.
Én azt tapasztalom, hogy aki a megismerés 1, 2, 3-ik évében nem tudja kimondani, hogy :döntöttem, nem keresek tovább, házasodjunk össze, az nem biztos abban, hogy a másik az, akit keres.
Legalábbis van valami fenntartás, feltétel a szeretethez.
Az a tapasztalatom, hogy az ötödik évre már komoly konfliktus van a "nem döntés" mögött.
Ha itt helyrekerül, átértékelődik a probléma, akkor van esély egy házasságra.
A hetedik évben jellemzően már nem az érzelmek, hanem a konvenciók irányítják a házasság létrejöttét, ezért a legtöbbször ezek a későn kötött házasságok hamarabb szétmennek, mint a hamarabb kötöttek.

Amikor azt írtam: ne rizsázzatok, házasodjatok, vagy keressetek tovább, akkor arra céloztam, hogy ha valaki nem akarja elvenni a partnerét, vagy a partner nem akarja kimondani az "igen"-t, akkor érdemes elgondolkodni, hogy mi hiányzik a kapcsolatból, és ha az nem tehető bele, de nekem az elengedhetetlenül fontos a kapcsolatban, akkor tovább kéne keresni
.Hogy mindkét fél lehetőséget kapjon arra, hogy boldog legyen.Legyen keresgélés, hogy legyen megtalálás!
Nem kell alkut kötni, mindenkinek ugyanannyi joga van ahhoz, hogy boldog legyen!

Természetesen tiszteletben tartom, hogy van 1%, akit mindez nem érint, és "egyéb"okból nem házasodik, de a saját szakmai és magánéleti tapasztalatom az, amit leírtam.
Négyszemközt mindenki bevallja azt hogy mi az, ami miatt nem fogja kimondani a boldogító igent, hogy az számára mért nem lenne boldogító.
Az egyik legjellemzőbb a szex hiánya.Vagyis, hogy a fizikai vonzás nem volt, és nincs is meg a kapcsolatban, nem kívánja a másikat.De ez egy külön naaagy téma.

2 megjegyzés:

  1. És mi vagyunk az az 1 kivétel, aki erősíti a szabályt alátámasztva Márti legtöbb mondatát. 13 év együttélés és 2 közös 1 nevelt gyerek után kötöttünk házasságot. Életünk 4. legszebb napja volt (a 3 gyerek születése után), különleges energiák voltak a levegőben (erről Márti még nem írtál, de remélem még fogsz, mert ez a hab a tortán, a fűszer az ételben stb...), és ha azt hinnétek megbolondultunk, hát nem, mert teljesen kívülállók is megjegyezték ugyanezt, többeknek feltűnt! Remekül éreztük magunkat azon a napon, szó szerint a fellegekben jártunk, pedig 13 év után....... Azóta sem bántuk meg, gyerekeink is sírtak velünk, sőt a mai napig is gyakran emlegetjük. Végezetül kislányom mondása az esküvő napján este: "Anya, én úgy szeretném, ha megint reggel lenne és kezdődhetne az egész előről" Én is kislányom.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek a fentiekkel. Amikor az egyik fél házasodna, de a másik kibúvókat keres, ott valami nagyon nincs rendben. Ilyenkor a legrosszabb, ami történhet, ha mégis összeházasodnak. Mindig meglepődök, amikor azt hallom, hogy összeházasodtak, mert már ideje volt, vagy a házasságtól vártak felpezsdülést, gyereket vállaltak, mert már ráfért egy kis frissítés a kapcsolatra... stb.

    Viszont én is a kivételhez csatlakoznék. Mi pont 7 év után házasodtunk össze. Nem volt "nemakarás", konvenciók vagy kényszer, egyszerűen csak akkorra "nőttünk fel". És addigra szerettem meg magamat is annyira, hogy ki tudjam mondani, hogy tudnék nélküled élni, csak nem akarok. És nem függés volt a másiktól, mint kapcsolatunk korábbi szakaszában.
    A mai napig szerelmes vagyok a férjembe, és tudom, hogy ez egy életre szól (vagy többre).
    Házasságkötésünk életünk egyik legcsodálatosabb napja volt. Olyan volt, mint mi magunk. Mély, érzelmes, de kicsit őrült és vicces is. Mi ilyennek akartuk. Rólunk szólt, egymásnak, egymásról. Kapcsolatunk ünneplése volt. Nem változott tőle semmi, nem is vártuk, hiszen ez a házasság a szívben már rég megköttetett...

    VálaszTörlés